Förutsättningar för samhällsentreprenörskap i Sverige: Insikter fån rundabordssamtal

Under det gångna året har vi på SE Forum, inom ramen för vårt projekt Samhällsentreprenörskap Sverige med finansiering från Svenska Postkodlotteriets Stiftelse, bjudit in till en serie rundabordssamtal med aktörer från olika delar av samhället – civilsamhällesorganisationer, sociala företag, offentliga aktörer, intermediärer, forskare och finansiärer – för att tillsammans utforska förutsättningarna för social innovation i Sverige, tvärsektoriell samverkan och ett mer hållbart stödsystem för samhällsentreprenörer. Vi har haft möjlighet att mötas kring sex runda bord i Malmö, Stockholm, Örebro och Borlänge.

Samtalen har varit både ärliga och inspirerande. Vi har inte samlats för att enas om enkla lösningar, utan för att våga stanna i det komplexa, dela erfarenheter och söka gemensamma spår framåt. Själva samtalet har även varit en av de mest värdefulla delarna av denna serie - att få sitta ner tillsammans, tala till punkt och verkligen lyssna. I en tid där mycket handlar om tempo och leverans skapar dessa rum något annat: fördjupning, eftertanke och ömsesidig förståelse. Det är i dessa samtal, där perspektiv möts och komplexitet får ta plats, som vi på riktigt kan börja röra oss framåt.

Det som har varit tydligt genom hela serien är att många av de mest innovativa och samhällsbärande initiativen sker i mellanrummen – där ingen aktör har hela ansvaret, men där behovet av samarbete är som störst. Samhällsentreprenörer, idéburna organisationer och lokala förändringsaktörer fyller ofta luckor som uppstått i välfärdens skarvar. Men för att den typen av innovation ska få fäste och växa krävs att vi bygger mer än projekt – vi behöver bygga struktur.

Återkommande utmaningar och lärdomar

·      Finansieringslogikens begränsningar: Många aktörer vittnar om kortsiktiga projektmedel, pressen att visa effekt för tidigt, och bristen på stöd för infrastruktur – trots att det ofta är där samhällsnyttan möjliggörs.

·      Samverkan kräver kapacitet och vilja – men också struktur: Det finns god vilja, men ofta saknas arenor och långsiktiga incitament för att samverkan verkligen ska bära. Ojämlikhet i resurser mellan aktörer försvårar ofta dialogen.

·      Regionala variationer och behov av anpassning: Flera samtal har lyft hur lokala och regionala förutsättningar påverkar vilka modeller som fungerar – men också hur svårt det kan vara att översätta lokala lösningar till nationella ramverk.

·      Stödsystem som behöver byggas ut, inte omgås: Istället för att hitta nya tillfälliga vägar runt strukturer, behöver vi stärka och utveckla de system som ska bära social innovation – inklusive rådgivning, finansiering, samverkansplattformar och policystöd.

 

Det som förenat deltagarna är en vilja att se samhällsnytta som ett gemensamt ansvar, där det offentliga, idéburna och privata sektorer kan agera tillsammans, och inte som parallella spår, utan som delar i ett ekosystem.

På SE Forum ser vi vårt uppdrag som just det: att stärka detta ekosystem. Att lyssna, samla röster och skapa broar mellan initiativ och institution. Rundabordssamtalen har varit ett viktigt sätt att göra det, och de insikter som vuxit fram kommer att ligga till grund för vårt fortsatta arbete – både i projekt, policyutveckling och samverkan.

Det är i mellanrummen som verklig förändring kan börja, men bara om vi vågar bygga tillsammans.

 

Vi fortsätter med projektet Samhällsentreprenörskap Sverige fram till april 2026 och kommer under hösten 2025 dela mer material, lärdomar och insikter från dessa samtal, så följ oss och Samhällsentreprenörskap Sverige på LinkedIn för de senaste uppdateringarna.

Bilden ovan är från vårt samtal i Stockholm 17 juni 2025 med Amanias Abraha från Changers Hub, Andréa Råsberg från Reach for Change, Najat Abbas från The Good Talents, Amir Sajadi från Impact Hub, och Tove Levonen från Shared City Foundation. Samtalet faciliterades av SE Forums Jan Abrahamsson och Tove Nordström Pontén.

Previous
Previous

Projektlogiken räcker inte längre, vi behöver bygga system för social innovation

Next
Next

Vi behöver inte kopiera men vi måste våga inspireras av andra länder